L'any 2008 es va aprovar el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de la Vall d'en Bas, document que regula l'ús del sòl. El POUM de la Vall té com a objectiu fonamental "el desenvolupament urbanístic sostenible, preservant els recursos naturals i paisatgístics del municipi".
A l'impacte visual que va suposar la construcció del túnel de Bracons, pot afegir-s'hi el que comportarà la construcció de la variant entre el túnel i Olot. Tot i que el traçat definitiu no està aprovat, si finalment acaba travessant el municipi, aquest patirà conseqüències negatives a nivell paisatgístic i ecològic. La construcció de la variant dividiria el territori i malmetria el paisatge: per una banda, provocaria la pèrdua del sentiment d'identitat de la Vall, per l'altra, destruiria el principal atractiu turístic de la zona, produint pèrdues econòmiques. A nivell ecològic, comportaria un impacte negatiu en els ecosistemes, així com un augment de la contaminació ambiental provocat pel creixement exponencial del trànsit rodat.
Projecte de les variants |
Un altre dels temes a tenir present és l'agricultura. Cal treballar perquè aquest sector econòmic no desaparegui, sinó que es converteixi en una opció professional amb futur. Una de les opcions consisteix en potenciar el cultiu de productes autòctons i de temporada que aporten valor afegit i que el mercat valora per la seva qualitat. Si s'aconsegueix avançar cap aquest escenari es produirà un relleu generacional que assegurarà la pervivència del sector.
Pensant en clau de futur, la Vall ha d'evitar l'envelliment i la pèrdua de població. El municipi ha de ser capaç d'aprofitar la proximitat amb Vic i Olot en benefici propi. Cal projectar una imatge de la Vall com un indret on gaudir d'una alta qualitat de vida en un entorn natural privilegiat.